31 juli 2020

TIJD VOOR EEN LACH

Door Marc Geyens

Alhoewel de tijd altijd vooruitsnelt, wordt het tijd om de tijd terug te draaien. 4 keer “tijd” in amper één zin. Het werd me wel anders aangeleerd. Toch hoort het hier zo. Geen enkele keer is er sprake van overbodigheid.

De toekomst staat vaak, echter niet meestal, voor verbetering. Ook zonder dat we het zelf beseffen of er bij stilstaan, worden we meegesleurd naar het leven van morgen en overmorgen. Met zoveel positieve zaken van dien. Maar toch dreigen we iets uit het oog te verliezen…

Waar is de lach gebleven?

De lach die vroeger vaak zo luid weerklonk in de vele kleine dorpscafés. Om vervolgens mee naar huis te worden genomen, alhoewel veel te vaak, met een fikse kater… En soms was de lach al verdwenen wanneer de caféganger de huisdeur opende…

Massa’s berichten allerhande hebben vandaag via de sociale media de plaats van de lach ingenomen.

Maar… 

Meestal wordt de lach dan alleen geconsumeerd door de lezer in kwestie. De gezamenlijke lach echter is haast verdwenen.

Spijtig.

Een mens is en blijft een sociaal wezen en in die hoedanigheid heeft ie nood aan een geregelde lach.

We moeten de lach eerherstel geven.

Enkel de lach biedt een afdoend wapen tegen de verzuring van onze samenleving.

Want geef toe: wat is er heerlijker dan te wenen van het lachen?

Een lach maakt mijn dag.

Al-tijd.

Nu ik eraan denk: vroeger werd er dagelijks in Het Belang van Limburg een plaatsje gereserveerd voor “Sneppeke”. Een kleine column waar iemand anoniem een verhaal kon delen. Het waren steeds hilarische anekdotes die iedere dag weer een glimlach wisten te ontlokken bij de lezers. Mensen spraken er geregeld over, want iedereen kende Sneppeke. Vaak werd er ook gezocht naar wie het stukje indiende, iets wat bij mijn weten zelden lukte.

Sneppeke zorgde voor een dagelijkse lach. Daarom heb ik nooit begrepen waarom het moest verdwijnen. Misschien is de tijd aangebroken om het weer tot leven te wekken?

Mijn schrijfsels kan je rechtstreeks lezen op mijn blog www.marcgeyens.be en dit bericht mag zeker worden gedeeld. Wil je het stuk helemaal lezen? Vergeet dan niet op de titel ervan te klikken.